Lea Karvala
Lea Karvala

Olen tehnyt merkittävän muutoksen elämässäni siirtyessäni yrityksen johtamisesta taiteentekijäksi. Yrittäjyyden tilalle löytyi harrastus, johon syttyi palo. Näin alkoi polku oman taiteen tekemiseen.

Minulla on erittäin vaikea LUKI- häiriö ja siihen liittyy myös hahmottamisen häiriö. Elän vajavuuteni kanssa, se on osa minua. Olen kehittänyt riitin, aina kun näen kuvan, yritän hahmottaa siitä uuden ulottuvuuden: "Mitä muuta siinä on, jota ei näe heti". Tulkitsen kuvia, olen kuin Liisa ihmemaassa.

Perheessämme on useita taiteenharrastajia, sillä mieheni maalaa aktiivisesti. Olemme yhdessä vuosia pitäneet suurperheelle joulu- ja kevät näyttelyn. Siinä asiantunteva raati, joista yhdeksän on lapsenlapsia, valitsee parhaat työt. Raati arvostelee työt ja osa niistä säilytetään. Kuvaamme työt ja sen jälkeen osa töistä päätyy uusiokäyttöön taulunpohjina, maalaamme niiden päälle uuden taulun. Alla oleva aikaisempi maalaus luo rouheaa struktuuripintaa ja voimakasta jälkeä teoksiini.

Yrittäjäkautena (1992–2015) seurasin taidetta ja tyttäreni taideharrastusta innolla. Äitinä kannustin häntä taidealalle. Toisin kävi, hänen oli opittava niin prosenttilasku kuin taskulaskimen käyttö kantapään kautta. Nykyjään tytär johtaa perheyritystämme menestyksekkäästi. Kuvataidelukio valmentaa nuoria taidealalle, mutta kaupallista alaa koulutuksessa sivutaan harmittavan vähän.

Koin tyttären paljon lahjakkaammaksi ja lisäksi ympärilläni oli paljon taitavia kuvataiteilijoita. Piti kokea avioero ja uusi rakkaus, että uskalsin tarttua pensseliin. Maalausharrastuksesta tuli elämääni voimaantultava pakokeino. Minulla oli pakottava tarve saada maalata. Kuviin hautasin vaikeuksia ja maailman kauheuksia, joita en pystynyt ymmärtämään.

Teokseni voivat olla spontaaneja ja hahmot ovat usein vähän sinne päin. Maalaukseni sisältävät rohkeita vetoja, runsasta tekstuuria ja voimakkaita värejä, jotka nostattavat tunteita esille. Ekspressiivinen lähestyminen antaa minulle vapauden ilmaista tunteitani ja luovia impulssejani kankaalle. Ilmaisultani olen muuttumassa enemmän abstraktiin suuntaan. Luonto on ehtymätön lähde tutkimusmatkalle. Taivaan värit ja pilvet ovat satumaisia tarinan kuvittajia.

Olen temperamentiltani nopeatempoinen ja ehkä siksi akryylivärit sopivat omaan työskentelyyni. Usein lähden jostain ajatuksesta tai kuvajaisesta liikkeelle. Maalaus muuttuu uudeksi sen edistymisen aikana. Lopputulos voi olla itselle yllätys.

Vaikea asia, johon törmään välillä, on tietää mihin vaiheeseen työ pitäisi lopettaa. Pohdin, milloin se on valmis. Tähän sain ohjaajaltani, kuvataiteilija Elina Förstiltä, kivan neuvon, kun maalaus ei enää kiinnosta tekijäänsä, silloin se on valmis.

Jo vuosia olen käyttänyt kahta päivää viikossa taiteen opiskeluun. Valitsen itse opettajat mikä varmasti rajaa aihepiiriä. Minulla on ollut mahdollisuus opiskella kuvataidetta osaavien opettajien johdolla, mm Mikko Bossa, Mauri Willberg, Carin Bengts, Tero Levo, Tero Annanolli, Ritva Lindberg, Ulla Kuronen ja Pekka Rytkönen.

Taiteesta olen ollut kiinnostunut koko aikuisiän. Saan maalauksiini vaikutteita, ja välillä yritän suorastaan kopioida, kuuluisan maalarin työtä. Eihän siitä mitään tule, mutta pakottaa minut katsomaan miten taitavasti hän on jonkin kohdan ratkaissut. Osa taiteilijan ratkaisuista jää mysteeriksi!

Olen siinä onnellisessa asemassa, että saan mahdollisuuden jakaa työhuoneen Arja Leinosen kanssa Taiteilijayhdistys Tapauksessa Helsingin Tapanilassa. Muutenkin olen kiinnostunut yhdistystoiminnasta ja yhteisöllisyydestä. Olen jäsen useassa taideyhdistyksessä.

Viime keväänä pääsimme esittelemään töitämme yhdessä Helsingin taideyhdistyksen ja Local Artists Ry:n kanssa Kulttuuritalolle. Se oli erittäin mieluisa kokemus. Kulttuuritalon Ravintola oli loistava mahdollisuus toimia yhdistysten kanssa ja saada näyttelytoiminnalle näkyvyyttä ja jatkuvuutta. Se kannustaa jatkamaan niin maalaamista kuin näyttelytoiminnan kehittämistä. Eihän taulu ole tehty piilotettavaksi vaan se on tarkoitus päästä esille. Maalaus on käsityötä ja se on ainutkertainen. Kiinnostava koriste omistajansa kodin seinällä!

Maalaukseni herättävät tunteita ja tuovat esille tärkeitä aiheita. Teos voi sisältää visuaalisen viestin, joka herättää keskustelua ja lisää tietoisuutta näistä aiheista. Lopulta tärkeintä on, että maalaus on omalla tavalla kaunis, jotta sitä jaksaa katsoa!